31 Januari 2009 belangrijke mededeling

 

Beste lezer. 

Het nieuwe boek van Stratum dat in 2006 verder zou worden afgemaakt (en in dat jaar ook zou worden gepubliceerd.) door de dochter en vrouw van de overleden Martin op den Buys heeft zeer grote vertraging opgelopen. Het blijk een onmogelijke taak te zijn geweest voor hun om dit boek nog af te kunnen krijgen, daardoor wordt voor vooral de oudere mensen in Stratum nog zwaarder op de proef gesteld. Maar er gloort hoop de dochter en weduwe van Martin op den Buijs hebben de manuscripten overgedragen aan Yvonne Henderson, (eindhoventoenennu@hotmail.com) er moet echter nog veel gebeuren aan het boek. Als het boek af is wordt dit in de media bekend gemaakt de bijdragers die aan dit boek mee hebben gewerkt krijgen automatisch bericht. Dus nog even  geduld. 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

1931 - 2005

Martin op den Buijs overleden

 

Beste lezer. 

Donderdag 19 mei 2005 bereikte mij het trieste bericht, dat de schrijver van de diverse boeken over Eindhoven Martin op den Buijs op 9 mei 2005 op 74 jarige leeftijd toch nog onverwacht is overleden. Wij wensen zijn vrouw, familie, vrienden en kennissen en allen die ik vergeten ben veel sterkte toe in deze moeilijke periode. Hoe het nu verder gaat met het boek over Stratum waar Martin mee bezig was is momenteel voor mij nog even onduidelijk. Ik zal u op de hoogte houden over de vorderingen van dit nog uit te geven boek.  

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Interview Eindhovens dagblad met de schrijver Martin op den Buys

Elk stadsdeel van Eindhoven heeft zo zijn eigen chroniqueur. Tongelre wordt behartigd door Tonny van den Boomen, Frans Smeets ontfermt zich over Strijp, Martin op den Buys gaat over Woensel en J. Jegerings stelde in het verleden onder meer Gestel op schrift. Er zijn echter ook ondeugden die vrijpostig uit hun wijk springen. Bovengenoemde Op den Buys bijvoorbeeld: deze Woenselnaar is nu ineens bezig met een werk over Stratum. Toch enige kilometers verwijderd van ’zijn’ wijk.

 

Martin op den Buys met zijn ?Stratumse? paperassen aan de werktafel. (Foto René Manders)

 


Eind dit jaar moet het boek in de winkels liggen. Dat is een hele prestatie, want eigenlijk wilde Op den Buys (hij wordt deze maand 74) er helemaal niet aan beginnen. Na de publicatie van zijn enorme, over twee dikke pillen verdeelde ’Groot Memoriaal’ over Woensel – een jaar of zeven geleden – werd er lichtjes druk op hem uitgeoefend om zoiets ook eens te ondernemen in een andere wijk. Stratum in dit geval, want daar was eerder amper iets over verschenen.

„Maar ja, Stratum... Als Woensels ventje van de Broekseweg betekende Stratum voor mij vroeger niks. Een sjieke wijk waar rijke stinkerds woonden in knotsen van villa’s. Daar had ik niks mee. Maar goed, zo’n vier jaar geleden ben ik overstag gegaan en er toch maar eens gaan kijken.“

Vonk

Dat viel niet mee. „Ik heb er vier weken rondgelopen en -gefietst, maar de vonk sloeg niet over. Tót ik op een dag op een bank in een park een praatje maakte met een oud vrouwtje, dat vertelde hoe ze destijds van Drente naar hier was gekomen omdat haar man een mooie baan als chauffeur kon krijgen. En tóen, ineens, was de vonk er. Ik moest naar de Stratumse mens kijken, niet alleen naar de materie. Dat oude mensje was mijn muze, zeg maar. Mijn inspiratie. Toen ging het lopen.“

Resulterend in een boek van 304 pagina’s, met zo’n duizend foto’s. Op de kop getikt zoals hij dat met het ’Memoriaal’ ook deed: overal praatjes maken, om foto’s vragen, verhalen optekenen.

Lappendeken

„Mijn kijk op Stratum is in die zin wel veranderd dat het natuurlijk geen wijk is met alleen maar de upper ten. Net als bij ons zijn er ook de nodige probleemgebieden. Wat me wél opviel is dat het echt een lappendeken is van allerlei kleine wijkjes die onderling meer verschillen dan in Woensel, want dat is toch meer één geheel.“

„En ja, verder blijft het toch ’n beetje het lievelingswijkje van de gemeente, hè. Stadsschouwburg? Hup, Stratum. Tropisch zwemparadijs? Hup, Stratum. Groot nieuw Indoorsportcentrum? Hup, Stratum. Ik misgun het ze niet, hoor, maar het is wel opvallend.“

Het is in elk geval Op den Buys’ laatste boek. „Eigenlijk zou iemand nog eens een standaardwerk over het stadsdeel Strijp moeten maken, want echt, dat is zó’n mooie wijk. Maar ja, ik ben bijna 74 en heb de laatste jaren nogal wat lichamelijke tegenspoed gehad. Als iemand zich aan Strijp wil wagen, zal ik hem of haar van ganser harte terzijde staan, maar zelf weer aan zoiets beginnen – nee. Dat heb ik nu wel gehad.“


Bron Eindhovens dagblad

 

De webmaster van mijn familie de Groot uit oud Stratum te Eindhoven Michel Janssen