Het wapen van Stratum

 

 

 

STRATUM

Provincie : Noord Brabant
Opheffing : 1920 Eindhoven
Toevoegingen : -

I : 16 juli 1817

"In blauw St.Joris den draak doorstekende, alles van goud."

NB : In het register is geen tekst vermeld, alleen een tekening

 

Oorsprong/verklaring :

De oudste vermelding van Stratum dateert uit 1325. De kapel, leter kerk van het dorp was gewijd aan St. Joris. De heerlijke rechten van het dorp waren in handen van leden van het huis Van Cranendonk (zie ook Woensel, Strijp, Eindhoven, Gestel). Later ging de heerlijkheid, samen met Gestel en Strijp over in handen van het Huis van Oranje (1559). De drie dorpen vormden samen een schepenbank, later administratief verenigd met Woensel. De schepenbank voerde geen eigen zegel of wapen. Er werd gebruik gemaakt van de zegels van de schepenen zelf, later van het zegel van Woensel.

Tijdens het Koninkrijk Holland voerde Stratum het volledige wapen van het Koninkrijk (gevierendeeld de Franse adelaar en de Staten leeuw). In de jaren dat Stratum tot het Franse Keizerrijk behoorde voerde de gemeente de gekroonde keizerlijke adelaar in het briefhoofd.

Bij de aanvraag in 1815 vroeg de burgemeester een zegel aan met daarop de patroonheilige, St. Joris, de draak doorstekende. Aangezien er geen oudere afbeeldingen waren heeft de Hoge Raad van Adel het stempel als wapen in rijkskleuren uitgevoerd.